5 Jenis Tshirt Penting Yang Lelaki Wajib Ada

Bila ijemput untuk menghadiri majlis keraian di rumah, dan perlu memakai pakaian biasa sahaja iaitu tidak formal. Di majlis itu nanti akan dihidangkan dengan makanan, minuman dan juga beberapa rakan rapat yang lain.

Sudah pasti tshirt adalah pilihan yang tepat untuk pergi ke majlis tersebut.

Untuk itu, aku sediakan 5 jenis tshirt yang boleh kau simpan di dalam almari sebagai persediaan kepada majlis-majlis tidak formal nanti.

1. Undershirt

Tshirt ini ramai yang tidak ambil peduli. selalunya lelaki pakai undershirt ini jika ada majlis dan ukurannya benar-benar cukup dengan badan.

Undershirt ini mengurangkan bau badan dan juga mengurangkan peluh bagi pakaian luar yang dipakai selepas menyarung undershirt.

Menurut sejarah pula undershirt ini mula dipakai ketika zaman perang, oleh askara Rom dan China.

Namun begitu mereka tidak berapa popular dengan undershirt itu berbanding zaman sekarang. Di zaman itu mereka masih memakai undershirt yang saiznya agak besar namun masih lagi melindungi kualiti undershirt ketika di luar perang.

2. T-shirt

Jika tiada mood untuk memakai baju berkolar dan butang selepas penat seharian bekerja baju jenis ini amat sesuai.

Tshirt yang menggunakan fabrik berat amat sesuai digayakan kerana tshirt ini boleh dipakai di luar bukan seperti undershirt. Pilih tshirt yang lebih longgar.

Terdapat banyak gaya tshirt yang boleh dibeli di pasaran, kerana tshirt ini senang digayakan bersama seluar jeans dan juga seluar pendek.

Ingat! Untuk pilih tshirt yang bewarna, dan sesuai dengan kulit badan.

Dengan tshirt dapat lebih banyak kebebasan, elakan warna putih yang seperti pakaian dalam. Dan juga warna hitam melainkan memang diminta untuk memakai warna itu bagi mengikut tema. Cabar diri memakai tshirt bewarna pink!

2 tshirt utama adalah crew neck dan juga v- neck yang mana sesuai untuk lelaki yang pendek dan mempunyai wajah bujur.

3. Polo Tshirt

Siapa sangka tshirt Rene Lacoste yang dipakai pada tahun 1926 ketika perlawanan terbuka Amerika Syarikat, yang direka khas untuk pemain tenis akan menjadi popular hingga sekarang?

Tshirt polo sehingga kini telah lebih popular dipakai selain daripada dunia tenis dan golf. Dan kita ingin berterima kasih kepada Ralph Lauren yang menjadikan ianya fesyen 70-an ketika itu.

Masyarakat menyukai kualiti yang dimiliki tshirt polo itu sendiri. Yang memiliki kolar dan juga butang sehingga ke bawah.

Oleh itu, tshirt polo merupakan pilihan bagi mereka yang menggemari versataliti.

4. Henley

Jika ingin sedikit kelainan boleh cuba tshirt yang lebih kurang sama dengan tshirt lain iaitu Henley. Henley lebih kurang dengan tshirt polo tetapi memiliki lengan yang panjang dan mempunyai 3 butang kesemuanya.

Tapi Henley ini boleh juga di dapati dengan lengan pendek, mempunyai pilihan untuk memakainya di mana sahaja mengikut keselesaan masing-masing.

Perasaan yang dapat memakai baju jenis ini adalah sama seperti memakai tshirt polo cuma lengannya lebih panjang. Dan apa yang lebih penting tidak lihat ramai yang memakainya dan secara tidak langsung boleh kelihatan menonjol.

5. Casual Button Down

Baju ini sudah dinamakan sebagai kasual dan disebabkan itu, yang ingin nampak kasual boleh memilih tshirt ini. Sebab utama patut pilih tshirt ini adalah kerana rekaannya yang longgar, dan lebih tenang berbanding tshirt yang lain.

Dimana ada lebihan inci bagi bahu, bawah dan lengan jika perasan. Baju jenis ini dipakai secara tidak dimasukkan ke dalam baju. Dan ingin diingatkan di sini baju jenis ini tampil dengan pelbagai rekaan dan corak warna.

Boleh pakai di mana sahaja dengan selesa dan bergaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *